oostende de haan blankenberge

Expo: Julius Collen Turner, zijn Oostendse periode

Vanaf 17 november 2018 werpt de tentoonstelling ‘Julius Collen Turner. Zijn Oostendse periode’ een licht op de kunstschilder, graficus en portrettist Julius Collen Turner tijdens zijn verblijf in Oostende.

Julius Collen Turner werd in 1881 als Julius Cohn geboren in het Oost-Pruisische Schievelbein. Hij werd gymnastiekleraar, maar na een ernstige verwonding aan zijn rechterarm, legde Collen zich toe op tekenen en schilderen. Na de Eerste Werelddoorlog bloeide Collen Turners kunstcarrière in Berlijn.

De opkomst van het nazisme in de jaren dertig deed Collen Turner besluiten Duitsland te verlaten. In 1936 week hij met zijn gezin uit naar Oostende, de stad waar de moeder van zijn echtgenote vandaan kwam. Hij probeerde er een nieuw bestaan op te bouwen. Vanaf dat moment speelde Oostende een hoofdrol in zijn oeuvre: de stad, de haven, de vissers … Ook schilderde hij veel portretten van Oostendenaars. In de Tweede Wereldoorlog werd hij geïnterneerd in het gevangenenkamp in het Franse Saint-Cyprien en later in dat van Gurs. Ook in die periode schilderde Collen Turner verder. Na de oorlog keerde hij terug naar Oostende. Na een korte ziekte overleed de kunstenaar er in 1948.

Norbert Hostyn, voormalig conservator van het Museum voor Schone Kunsten in Oostende, en Jean en Paul Collen, de kleinzonen van de kunstenaar, zijn de bezielers van de tentoonstelling in het Stadsmuseum Oostende.

Wanneer | vanaf 17 november (10.00-12.30 en 14.00-18.00 uur)
Waar | Stadsmuseum Oostende (Langestraat 69, Oostende)
Kostprijs | € 4, € 2 met reductie, € 0 jonger dan 19 jaar en inwoners van Oostende op de eerste zondag van de maand

Foto: collectie Stadsmuseum