oostende de haan blankenberge

Subsidies

De erfgoedcel Kusterfgoed trekt elk jaar een budget uit om specifieke projecten te ondersteunen, in aanvulling op de gemeenten.

Deze projecten moeten voldoen aan een aantal voorwaarden.

Bij de aanvraag van je subsidie staat de erfgoedcel tot je beschikking om je te helpen met eventuele vragen of onduidelijkheden. Lees hier wat je moet doen om een succesvolle subsidieaanvraag in te dienen.

Een handig overzicht van alle documenten die je nodig hebt bij de aanvraag en afwikkeling van je subsidieaanvraag vind je hier. Ook de samenstelling van de jury kan je op op onze website vinden.

Natuurlijk is de erfgoedcel niet de enige instantie die subsidie geeft. Het is zeker aan te raden om na te gaan waar je nog meer ondersteuning kunt krijgen. Raadpleeg onze subsidiewijzer.

Overzicht aanbod subsidies

Uitleendienst

In de uitleendienst vind je ons aanbod van logistiek materiaal. Alles wordt gratis uitgeleend voor gebruik met culturele doeleinden. Meer informatie vind je in het reglement.

Wens je iets uit te lenen? Bekijk het aanbod en vul de uitleenovereenkomst in. Bij goede ontvangst zal de erfgoedcel je contacteren om het materiaal te komen afhalen op het kantoor van Kusterfgoed in de Wandelaarkaai 7, pakhuis 61 in Oostende.

Vind je niet wat je zoekt? Neem dan een kijkje bij de uitleendiensten van de gemeenten. Let wel, de gemeentelijke uitleendiensten staan enkel open voor verenigingen van de eigen gemeente.

Als je nog steeds niet vindt wat je zoekt, aarzel niet om ons te contacteren met een suggestie voor de uitleendienst.

Aanbod materiaal uitleendienst

Advies

Klop aan bij ons loket

Speel je met het idee om een tentoonstelling op te zetten over het 25-jarige bestaan van je vereniging? Je wil weten hoe je een collectie oude foto’s goed kunt bewaren? Of misschien wil je wel je verenigingsarchief onder handen nemen?

Aarzel niet om met ons contact op te nemen voor advies, tips of een brainstormsessie. De erfgoedcel is namelijk een loket. Dit wil zeggen dat je als lokale erfgoedspeler – professional of vrijwilliger, instelling of particulier – steeds met al je vragen over cultureel erfgoed bij ons terecht kunt.

Twee specifieke adviesthema’s

Naast persoonlijke begeleiding en advies over allerhande onderwerpen binnen het cultureel erfgoed, zet de erfgoedcel in haar eerste beleidsperiode (2015-2020) inhoudelijk specifiek in op volgende twee thema’s:

Behoud en beheer

Ook de volgende generaties moeten nog kunnen genieten van ons cultureel erfgoed. Daarom starten we een traject om via enkele proeftuinprojecten een conditiechecklist voor collecties te ontwikkelen.

Lees hier meer over dit project.

Immaterieel erfgoed

De erfgoedcel heeft oog voor kusteigen thema’s die dreigen te verdwijnen. Immaterieel erfgoed is in dat opzicht extra kwetsbaar: het is niet tastbaar, maar zit in de hoofden en handen van mensen.

Educatie

Erfgoedcel Kusterfgoed wil de brug slaan tussen erfgoed en educatie. Einde 2016 ontwikkelde Kusterfgoed een eerste educatieve erfgoedkoffer die leerlingen van de tweede graad lager onderwijs laat kennis maken met het erfgoed van de kust. De koffer is gratis uitleenbaar voor lagere scholen in Oostende, Middelkerke, De Haan en Blankenberge.

Daarnaast kun je als school, vereniging, jeugdbeweging of educatieve instelling steeds bij de erfgoedcel aankloppen wanneer je wil werken rond cultureel erfgoed.

Vorming

In een wervelend digitaal tijdperk waar de methodes van vandaag morgen verouderd zijn, is vorming een must. De erfgoedcel stelt eigen en andere interessante vormingsinitiatieven graag aan je voor.

Overzicht vormingen