oostende de haan blankenberge

Doe mee met deze vormingen

In het najaar van 2018 kun je deelnemen aan volgende vormingen:

Workshop: Bewaren van textiel – UITGESTELD

Op donderdag 8 november leert textielrestaurator Shirin Van Eenooghe je tijdens een praktische workshop hoe je jouw textielcollectie op een goede manier bewaart. Je komt te weten hoe je je collectie best kan manipuleren, onderhouden en verpakken. Daarna neemt Ann Dehaemers van de dienst Erfgoed-Toerisme in De Haan je mee naar de prachtige belle-époque kledijcollectie van De Haan die sinds vorig jaar door vrijwilligers wordt geregistreerd en verpakt. Na afloop van de workshop kan je immers als vereniging, museum of kerkfabriek uit de Kusterfgoed-regio een gratis startpakket bestellen met verpakkingsmateriaal en een praktische handleiding voor de bewaring van jouw collectie.

Praktisch

Wanneer | donderdag 8 november van 13.30-16.30 uur UITGESTELD, datum wordt later bekend gemaakt
Waar | Cultuurcentrum d’Annexe in de podiumzaal, Leopoldlaan 24, 8420 De Haan (achter het gemeentehuis)
Inschrijven | verplicht vóór 4 november via info@kusterfgoed.be of via 059 27 07 70

Vorming

De erfgoedcel biedt regelmatig relevante vormingen aan.

  • In het voorjaar van 2016 bood Heemkunde Vlaanderen samen met de erfgoedcel de zesdelige cursusreeks ‘Aan de slag met archief en documentatie’ aan. Klik hier voor meer info.
  • In het najaar van 2016 konden erfgoedspelers tijdens het evenement ‘Brainstorm met ontbijt‘ deelnemen aan vijf workshops: scannen van 2D-materiaal, fotograferen van erfgoedobjecten, vrijwilligerswerking, sociale media en subsidiekabinet. De Gouden Tips uit die workshops vind je hier.
  • In het najaar van 2017 stonden drie cursussen op het programma rond de opberging en bewaring van erfgoedobjecten, papier,  textiel en de registratie van theatererfgoed.

In 2018 organiseerden we verschillende vormingen:

  • In de eerste helft van 2018 zette Kusterfgoed in op sporterfgoed. In het kader hiervan werden de sportverenigingen uit de regio op 7 februari uitgenodigd voor een vorming over het behoud & beheer van sporterfgoed. Klik hier voor meer info.
  • In het voorjaar van 2018 kon je deelnemen aan een vijfdelige vormingsreeks over communicatie (communicatieplan, nieuwsbrief, sociale media, UIT-databank, perscontacten…) o.l.v. Gaike Gavart.
  • In het kader van het project In kannen en kelken organiseerde de erfgoedcel in mei 2018 een vorming ‘Hoe maak ik een (religieuze) erfgoedinventaris?’. Klik hier voor meer info.
  • Op 28 juni 2018 vond een vorming objectfotografie plaats in het conservatorium van Oostende. Charles Strijd toonde de deelnemers hoe je op een professionele manier erfgoedobjecten fotografeert. Klik hier voor meer info.
  • In het kader van de Digitale Week vonden verschillende workshops ‘Aan de slag met Beeldbank Kusterfgoed‘ plaats in de bibliotheken van onze gemeenten. Klik hier voor meer info.
  • In het najaar van 2018 zakten erfgoedliefhebbers af naar het stadhuis van Blankenberge voor ‘Op de koffie bij Kusterfgoed’. De aanwezigen konden genieten van een uitgebreid buffet erfgoedlezingen en workshops. De Gouden Tips uit die workshops vind je hier. De presentatie over ‘Mijn beelden online’ van Sam Donvil lees je hier na.

Vormingssuggesties

Nood aan vorming over een bepaald thema? Laat het ons weten!

Wil je graag weten hoe je als erfgoedvereniging best gebruik maakt van sociale media? Is er volgens jou nood aan een opleiding tot kustgids? Wil je weten hoe je best een tentoonstelling opbouwt?

Breng ons via onderstaand formulier op de hoogte van jouw vormingssugesties.

Vormingssugesties

Externe vormingen

Hou onze nieuwsbrief, de website van FARO en de website van Heemkunde Vlaanderen in de gaten om op de hoogte te blijven van relevante vormingen.