oostende de haan blankenberge

Dit was Erfgoeddag 2018

De vijftiende editie van Erfgoeddag stond in het teken van 'kiezen'. In de Kusterfgoedregio stonden heel wat boeiende activiteiten op het programma!

Op zondag 22 april 2018 vond de vijftiende editie van Erfgoeddag plaats. Het werd een zonovergoten dag waarop erfgoedliefhebbers een veertigtal gratis erfgoedactiviteiten konden bezoeken in Middelkerke, Oostende, De Haan en Blankenberge. Op het programma stond onder meer een retro sportmodeshow in de Koninklijke Stallingen, een bezoek aan het Belle Epoque Centrum over de vrouw, een speurtocht in het archief van de Haanse heemkring naar sporen van verkiezingen enzovoort. Bekijk hier alle Erfgoeddagactiviteiten van 2018.

Erfgoedcel Kusterfgoed hielp, net als vorige jaren, de bezoekers om er boeiende activiteiten uit te kiezen. Alle Erfgoeddagactiviteiten uit gemeenten Middelkerke, Oostende, De Haan en Blankenberge werden gebundeld in een handig programmaboekje (bekijk hier de digitale versie). In het programmaboekje stond ook een bon die op Erfgoeddag ingewisseld kon worden voor een leuke Kusterfgoeddraagtas.

Kusterfgoed kleurde Erfgoeddag in met een flinke streep sporterfgoed. In onze vier gemeenten stond een expo over lokale sporthelden en een stembus waarin bezoekers de naam van hun favoriete lokale sportheld konden steken. ’s Avonds werden de sporthelden gehuldigd in de Koninklijke Stallingen van Oostende. De titel van ‘publiekslieveling’ ging naar de Oostendse atleet Albert Lowagie met 359 stemmen. De rasechte Oostendenaar was vooral gespecialiseerd in de 400 meter en 800 meter. Hij nam in 1952 zelfs deel aan de Olympische Spelen in Helsinki (4×400 meter en 400 meter). In Middelkerke werd veldrijder Norbert Dedeckere de publiekslieveling, in De Haan atletiekster Manon Depuydt en in Blankenberge zwemmer Jan Guilini. Na de bekendmaking werd door enkele muzikanten een huldelied gebracht aan de sporthelden die tijdens de avond in de bloemetjes werden gezet.

Bedankt aan alle organisatoren, vrijwilligers en bezoekers om er een geslaagde Erfgoeddag van te maken!

Herbeleef Erfgoeddag 2018 via deze sfeerfoto’s: