oostende de haan blankenberge

Zeezegeningenseizoen gaat van start

Kusterfgoed brengt een handige kalender uit die alle zeezegeningen en vissermissen aan de Belgische kust in 2018 bundelt.

Met de zeezegeningen wordt van oudsher om bescherming gevraagd voor wie zich op zee begeeft; tijdens vissersmissen herdenkt men vissers die hun graf op zee vonden. Tot op vandaag vormt dat de kern waar alle vieringen aan de kust op geënt zijn.

LECA startte in 2015 een traject op rond zeezegeningen en vissersmissen in samenwerking met het Bisdom Brugge, Maria door Vlaanderen Gedragen, Erfgoedcel Brugge en Erfgoedcel Kusterfgoed. In het kader van dit traject werd de krant ‘Woelig Water’ uitgebracht. De krant kan nog steeds gratis gedownload worden of besteld worden via info@lecavzw.be. De bijhorende kalender werd erg positief onthaald en dus besloten de partners ook in 2017 en 2018 een kalender uit te brengen die de informatie over de zeezegeningen en vissersmissen aan de Belgische kust bundelt.

De zeezegeningenkalender voor 2018 is verkrijgbaar in de toeristische diensten van de 10 kustgemeenten en bij de erfgoedcel. Bekijk de kalender voor 2018 hier digitaal.

Benieuwd naar wat Kusterfgoed samen met haar partners in het verleden gedaan heeft om de traditie van zeezegeningen en vissersmissen te borgen en uit te dragen? Neem een kijkje op de projectpagina.